Oncologen waarschuwen voor alternatieve therapie

Acht op de tien oncologen vinden dat kankerpatiënten meer moeten worden gewaarschuwd voor alternatieve therapieën. Die zijn volgens de medisch specialisten schadelijk voor de reguliere behandeling van de ziekte. Dat meldt actualiteitenrubriek Nova vrijdag. Het televisieprogramma deed onderzoek met de Nederlandse Vereniging voor Medische Oncologie onder medisch oncologen, artsen die zich hebben gespecialiseerd in de behandeling van kanker.

De Inspectie voor de Gezondheidszorg, maar ook medische oncologen zelf en patiëntenverenigingen zouden patiënten meer moeten waarschuwen voor de alternatieve therapieën. Bijna twintig procent van de oncologen geeft aan maandelijks geconfronteerd te worden met patiënten die een aanvullende therapie volgen, die de werking van de reguliere therapie volgens de specialisten verminderen of zelfs tegenwerken.

Van de ondervraagde oncologen maakt 67 procent minstens een keer per jaar mee dat de reguliere therapie wordt gestaakt door de patiënt, die dan kiest voor een alternatieve therapie. Elf procent van de oncologen maakt maandelijks mee dat patiënten hun heil elders zoeken. Jaarlijks zou het om honderden patiënten gaan.