Aanklager weg om agressieve sfeer in rechtszaal

In een rechtszaak tegen een 51-jarige verdachte van drugshandel en het leiden van een criminele organisatie heeft een officier van justitie zich teruggetrokken.

De aanklager vond de sfeer in de rechtszaal in Utrecht tijdens een van de eerdere zittingen zo agressief dat hij zich liet vervangen, zei een woordvoerster van het Openbaar Ministerie (OM) vandaag.

De vervangende officier werd donderdag tijdens het voordragen van zijn requisitoir onherkenbaar in beeld gebracht in een tv-uitzending. De woordvoerster vertelde dat deze officier eigenlijk niet in beeld wilde, maar de rechtbank bepaalde dat opnames mochten worden gemaakt. De aanklager eiste 3,5 jaar cel tegen de verdachte George D.

Het was geen besluit van het OM de officier te vervangen, die heeft zich uit eigen beweging teruggetrokken, aldus de zegsvrouw. De sfeer op de zitting beviel de aanklager niet en hij kon een nieuwe klus doen, vertelde zij. De nieuwe officier van justitie heeft geen last gehad van agressie of intimidaties, voegde zij daaraan toe.

De top van het OM, het college van procureurs-generaal, wilde geen reactie geven. Een woordvoerster zei dat het college in dit soort gevallen alleen achteraf reageert, als een eventueel onderzoek naar agressie of bedreigingen achter de rug is. In het algemeen is het volgens haar zo dat het zwaar weegt dat een aanklager zijn of haar publieke functie zoveel mogelijk moet kunnen uitoefenen, maar dat de veiligheid van personen voorop staat.