Onderzoekers: voorganger mens liep rechtop

Mogelijk waren er bijna zes miljoen jaar geleden al voorgangers van de mens die rechtop liepen. Een dijbeen dat acht jaar geleden werd gevonden in Kenia wijst hierop, melden onderzoekers in het nieuwste nummer van het tijdschrift Science.

Uit metingen van het bot is gebleken dat de heup en het bovenbeen geschikt waren om rechtop te lopen, schrijven de onderzoekers. Het dijbeen is afkomstig van een vroege mensachtige genaamd Orrorin tugenensis. Het dijbeen lijkt op dat van voorgangers van de mens die twee tot drie miljoen jaar geleden leefden, de Australopithecus en de Paranthropus.

Het bot is berekend op de belasting van een herhaalde, regelmatige beweging, schrijft de leider van het onderzoek, Brian Richmond van de George Washington Universiteit. Dijbenen van vroege en moderne apen kunnen omdat ze op veel verschillende manieren worden gebruikt in alle richtingen worden belast.

Antropologen speculeren er al langer op dat de Orrorin tugenensis rechtop liep, maar zijn verdeeld over de vraag welke plaats hij inneemt in de evolutie van de moderne mens.