'Fitna voorbode anti-Islamwetten'

De achterliggende gedachte van Fitna, de film van Geert Wilders, is een vooropgezet plan om ervoor te zorgen dat westerse politici anti-Islamwetten kunnen doorvoeren. Dat meent de Salafistische Imam Fawaz Jneid van de As Soennah moskee in Den Haag.

Door het irriteren van moslims en het doelbewust uitlokken van geweld zou draagvlak voor zulke wetten worden gecreëerd. Volgens hem hadden de Deense spotprenten van de profeet Mohammed hetzelfde doel voor ogen. De Imam vraagt zich af of Wilders alleen handelt. "Misschien zijn er wel mensen die Wilders helpen om wat men noemt 'de Islamisering van Europa tegen te houden", zo reageert hij in een interview met Mzine TV, het online televisiekanaal van het tijdschrift Mzine.

In het filmpje dat gisteren op de website is verschenen zet hij zijn complottheorie verder uiteen. "Wettelijk gezien kunnen ze niets tegen de islam doen, dus gaan ze moslims irriteren". Dat de Deense premier eerder afstand nam van Wilders en zijn filmpje hield de Imam niet tegen om ze te vergelijken. "Door bijvoorbeeld de cartoons van Denemarken proberen ze de moslims tot geweld aan te zetten. Zodat westerse politici nieuwe wetten zullen maken gericht tegen de islam" aldus de Imam.

De Imam licht niet toe wie de mensen zouden zijn die Wilders helpen of wie de mensen zijn die de touwtjes achter de schermen in hun handen zouden hebben. "Wat Wilders, zijn partij en aanhangers zeggen en doen is pure discriminatie en nog meer dan dat: het is fascistisch". Ook benadrukt Fawaz zijn overtuiging dat de meeste politici in Nederland het niet eens is met de methode van Wilders. Eerder noemde ook Wilders de Koran een fascistisch boek.

De Imam van de As Soenah, de moskee die bekend staat als orthodox kwam eerder in het nieuws toen hij Theo van Gogh en Ayaan Hirsi Ali vervloekte. Wilders noemt hij een arrogante en 'psychische zieke' man in het interview op Mzine TV.