Nicotinepuffer concurrent voor elektronisch roken

De Technische Universiteit in Delft heeft een nieuw apparaat ontwikkeld dat kan concurreren met de elektronische sigaret. Het gaat om een nicotinepuffer die zeer kleine concentraties nicotine afgeeft. Deze komen via de mond rechtstreeks in de longen terecht.

De toepassing kan rokers helpen van hun tabaksverslaving af te komen. Een woordvoerder van de universiteit bevestigde donderdag een bericht hierover in dagblad Trouw.

Onderzoeker dr. Jan Marijnissen, hoofd van het Aerosol Laboratorium van de TU Delft, ontwikkelde de puffer op basis van een al langer bestaande techniek, de elektrospray. Met elektrische spanning wordt een voor het oog onzichtbare nevel nicotine opgewekt. De techniek is in Delft aanvankelijk ontwikkeld voor het gericht inzetten van bestrijdingsmiddelen op gewassen. Maar de techniek is ook geschikt voor toediening van geneesmiddelen.

Of het ook een geschikte vervanger voor sigaretten is valt overigens te betwijfelen.  De nicotinehonger wordt dan wel gestild, maar de gewoonteverslaving van het in de vingers hebben van een sigaret wordt hiermee niet aangepakt.