Kwaliteit taxi's in grote steden aangepakt

De kwaliteit van de taxi's in de vier grote steden moet beter. Staatssecretaris van Verkeer Tineke Huizinga (ChristenUnie) heeft daarom afspraken gemaakt met de verantwoordelijke wethouders van Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht. Ze hopen gezamenlijk het imago van de taxi te verbeteren.

Rust- en rijtijden worden vaak niet nageleefd door taxichauffeurs, waardoor volgens Huizinga de verkeersveiligheid in gevaar komt. Ook zijn de vraag en aanbod niet in balans met elkaar. Er zijn dagen dat er meer aanbod aan dan vraag naar taxi's is en andersom. Dit brengt spanningen onder de chauffeurs met zich mee die de openbare orde en veiligheid kunnen verstoren. Om deze situatie te verbeteren, moeten de vier grote steden volgens de staatssecretaris maatregelen nemen.

In Amsterdam is begin deze maand al een eerste stap gezet. Alleen 'kwaliteitstaxi's' hebben toegang tot de standplaats bij Centraal Station. In Rotterdam wordt chauffeurs onder meer een anti-agressietraining en een cursus stratenkennis aangeboden. De gemeente bekijkt of deelname hieraan toegang tot een standplaats kan bieden.