Kamer gaat niet naar anti-Wilders protest

De demonstratie die de organisatie Nederland Bekent Kleur van activist René Danen  en oud GroenLinks-leider Mohammed Rabbae zaterdag in Amsterdam houdt tegen racisme, wordt geboycot door de Tweede Kamer. In eerste instantie zouden een aantal linkse fracties er ook heen gaan, maar daar is van af gezien. Reden is dat de demonstratie voornamelijk gericht is tegen Kamerlid Geert Wilders.

Officieel is de demonstratie alleen tegen racisme gericht, maar Rabbae zei dinsdag al dat Wilders de hoofdmoot is van het protest: ''Laten we geen kiekeboe spelen met elkaar. Wilders is dé aanvoerder van het hedendaags racisme.''  Ook Kamerlid Rita Verdonk is volgens hem racistisch bezig, vooral naar Marokkanen toe.  Tegen Wilders heeft Nederland Bekent Kleur al zo'n vijfentwintig keer aangifte gedaan bij de politie wegens in hun ogen racistische en discriminerende taal.

PvdA-Kamerlid Khadija Arib zegt: ''Nederland Bekent Kleur is tegen polariseren, maar doet dat nu zelf ook. Het heeft allemaal iets ophitserigs. Ook zij moeten voorzichtig zijn.''  Ook SP en GroenLinks delen die mening. CDA en VVD zouden er sowieso al niet heengaan.

''Het gaat om antiracisme, niet om anti-Wilders. Aan die aanval doe we niet mee", aldus Arib. "Het moet over ideeën gaan en niet over mensen", stelt ook SP'er Agnes Kant. En CDA'er Sybrand van Haersma Buma: "We demonstreren ook niet tegen andere Kamerleden. Ik ga hier het debat met Wilders aan en verwacht dat ook van hem." GroenLinks stelt ook dat hard gestreden moet worden tegen racisme en discriminatie, maar niet tegen de persoon Wilders.

Mohammed Rabbae zal op zeker het woord gaan voeren zaterdag tijdens de demonstratie. Gisteren zei hij in het Parool  het onverstandig te vinden dat Justitie tot dusver geen werk gemaakt heeft van de aanklachten tegen Wilders wegens discriminatie. ''Het is heel gevaarlijk. Ook eigenrichting kan het gevolg zijn, door jongeren die losstaan van onze beweging. Het Openbaar Ministerie geeft hun onbewust gelijk. Die jongeren concluderen: aan deze rechtsstaat heb ik eigenlijk niet veel.''

Zo'n vijftig Bekende Nederlanders hebben laten weten steun te geven aan de betoging. BN'ers die zaterdag komen opdagen, mits ze niet verhinderd zijn door werkzaamheden, zijn onder meer de oud-PvdA-ministers Ed van Thijn,  Hedy d'Ancona en Jan Pronk, de oud VVD-leider Ed Nijpels, rapper Def Rhymz, voetbaltrainer Foppe de Haan, cabaretiers als Youp van 't Hek, Dolf Jansen en Vincent Bijlo, oud Toppop-presentator Ad Visser, de Dijk-zanger Huub van der Lubbe, acteur Jeroen Krabbé, schrijver Simon Vinkenoog,  Hanneke Groenteman en Harry de Winter.