'Meldplicht Kamerleden om film Wilders'

Alle Tweede Kamerleden moeten vanaf donderdag hun publieke en mediaoptredens vooraf melden bij de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding (NCTb). Die speelt de informatie door aan de politie, zodat ze beter kunnen worden beveiligd. Het gaat om een voorzorgmaatregel die is ingesteld in verband met de antikoranfilm van Geert Wilders, schrijft De Telegraaf.

Het is nog nooit eerder voorgekomen dat de Kamerleden moeten laten weten wat ze gaan doen. Na de moord op Pim Fortuyn werden wel fractievoorzitters, bewindslieden en een aantal Kamerleden beveiligd.

Alle fracties van de Tweede en de Eerste Kamer zouden dinsdag een brief namens de NCTb via de beveiligingsafdeling van de Tweede Kamer hebben ontvangen. Daarin staat volgens de krant dat er geen concrete aanwijzingen zijn dat de film uitstraling zal hebben naar de publieke optredens van Tweede Kamerleden. "Toch wenst de NCTb in preventieve zin een aantal acties voor te bereiden", zou staan in de brief.

De NCTb zou met de informatie van de Kamerleden inschatten in of het nodig is extra beveiliging in te stellen. Het is niet zo dat alle Kamerleden permanent extra beveiliging krijgen.