RVZ: Geen contract meer voor slechte artsen

Zorgverzekeraars moeten geen contracten meer afsluiten met artsen of ziekenhuizen die slechte kwaliteit leveren. Hierdoor kan de kwaliteit en doelmatigheid binnen de gezondheidszorg worden verhoogd, en dat drukt de kosten voor de patiënt.

Dat stelt de Raad voor de Volksgezondheid en Zorg (RVZ) in een advies dat vandaag is gepresenteerd. Het advies betekent dat de patiënt niet meer naar elke arts of zorginstelling kan stappen voor medische hulp. Immers met de slecht presterenden heeft zijn verzekeraar geen contract meer, als het aan de RVZ ligt. Maar de raad vindt niet dat de patiënt alle keuzemogelijkheden moet worden ontnomen.

Een zorgverzekeraar moet op basis van onafhankelijke criteria bepalen welke arts of instelling goede zorg biedt, en daar contracten mee afsluiten met een zo gunstig mogelijke premie voor de patiënt. Als die patiënt vervolgens toch met een andere partij in zee wil, moet dat mogelijk zijn volgens de raad, alleen moet die patiënt daar dan extra voor betalen.

De Raad voor de Volksgezondheid gaat ervan uit dat de artsen en instellingen die slecht uit een kwaliteitstest komen, vanzelf hun product gaan verbeteren. Als ze dat niet doen, prijzen ze zichzelf immers uit de markt.

De raad voorziet ook dat bijvoorbeeld ziekenhuizen afdelingen gaan verliezen in het nieuwe systeem. Zorgverzekeraars sluiten immers geen contracten af met complete ziekenhuizen maar alleen met bepaalde afdelingen die goed werk leveren. De hartafdeling van een ziekenhuis kan bijvoorbeeld heel goed zijn, terwijl de afdeling chirurgie slecht uit de test komt.