Mubarak waarschuwt beledigers en moslimextremisten

De Egyptische president Hosni Mubarak heeft dinsdag gezegd dat het nergens toe leidt om de profeet Mohammed te blijven beledigen, maar ook kritiek geuit op extremisten die zulke beledigingen gebruiken als rechtvaardiging voor hun daden.

Mubarak deed de uitspraken in een rechtstreeks op televisie uitgezonden toespraak ter gelegenheid van de geboortedag van de profeet. "Onder het mom van vrijheid van meningsuiting en persvrijheid zijn de leugens en beledigingen opnieuw opgedoken", zei Mubarak. "Maar wees u ervan bewust dat deze weg u en ons slechts naar de afgrond leidt."

De president zei niet op wie hij doelde, maar het ligt voor de hand om zijn uitspraken in verband te brengen met de hernieuwde publicatie van een Deense spotprent van Mohammed door westerse kranten, die daarmee wilden laten zien dat ze pal staan voor het recht op vrije meningsuiting.

Mubarak waarschuwde ook de extremisten die de reputatie van de islam bij de buitenwereld schade berokkenen. "Er zijn mensen onder ons die de gematigdheid en vergevingsgezindheid van de islam in de wind slaan, en het beeld van de islam vertekenen en een excuus hebben gegeven aan hen die het (geloof, red.) met terrorisme, extremisme en achterlijkheid verbinden", aldus Mubarak.