Meerderheid voor plan Wieringerrandmeer

De Provinciale Staten van Noord-Holland hebben vanavond met een ruime meerderheid voor het plan van de aanleg van het Wieringerrandmeer gestemd. Ondanks de boerenprotesten tegen de aanleg van het meer, stemden 41 leden voor en 13 leden tegen het prestigieuze plan.

Gedeputeerde Ton Hooijmaijers (Ruimtelijke Ordening) beloofde na een positief besluit van de Provinciale Staten in overleg te gaan met iedere individuele boer in het gebied. Op de plek waar het Wieringerrandmeer komt, zijn momenteel dertig agrarische bedrijven gevestigd. Zij moeten nu verhuizen naar andere locaties.

De enige twee partijen die tegen het plan stemden waren de SP en Ouderen NH/SVP. Zij wilden een alternatief voor het huidige plan en vinden het financieel onacceptabel.

Het Wieringerrandmeer moet zowel de natuur als de economie een impuls geven en daarnaast van het ingepolderde Wieringen net als vroeger weer een eiland maken. Met de uitvoering van de plannen is ruim 300 miljoen euro gemoeid. Het meer wordt een 9 kilometer lange waterplas. Daaromheen verrijzen ongeveer 2000 woningen.

Verder worden naar verwachting nog eens tientallen boeren rond de locatie geconfronteerd met de gevolgen van de komst van het meer doordat de totale waterhuishouding in het gebied verandert.