Bank trapt niet in cheque van half miljard

Een Belg en een Hongaar die dachten middels een slim plan multimiljonair te kunnen worden, zijn van een koude kermis thuisgekomen. Ze zitten nu in de cel. Het duo poogde begin deze maand  een Brusselse bank maar liefst een half miljard dollar afhandig te maken. Dat deden ze middels een vervalste cheque van de Federal Reserve, het Amerikaanse stelsel van centrale banken.

De Brusselse bank werd gevraagd de 500.000.000 dollars op hun rekening te storten in verband met een nieuw vastgoedproject. De bank vond het bedrag wel erg hoog en de gang van zaken op zijn zachtst gezegd merkwaardig.  De mannen werd daarom verzocht een kleine week later terug te komen, zogenaamd om in de tussentijd het dossier in orde te maken.

De documenten die de twee gebruikten, bleken waardebonnen te zijn die ooit werden gebruikt om huurlingen van het Amerikaanse leger tijdens de Tweede Wereldoorlog te betalen. Via een computersysteem hadden ze de kleine bedragen op de cheques aangepast tot ongekende hoogte.

Op 12 maart kwamen de mannen volgens afspraak weer aan bij de bank. De politie wachtte hen daar op en sloeg ze in de boeien.