Een op de vijf surfers mobiel online

Ruim twee miljoen mensen gebruikten vorig jaar een laptop of een mobiele telefoon om online te gaan. Dat is bijna twintig procent van alle internetters. Een laptop met een draadloze verbinding was het populairste middel om mobiel online te gaan, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag.

Dertien procent van alle internetters gebruikte een laptop, acht procent een mobieltje. Drie op de honderd internetters maakte gebruik van een zogeheten palmtop.

Het CBS constateert dat vooral mannen en hoogopgeleide jongeren met behulp van mobiele apparatuur online gaan. Een op de vier mannen die surfte deed dit mobiel. Onder vrouwen was dat een op de zeven.

Een op de drie hoogopgeleide internetters onder de 45 jaar ging vorig jaar mobiel online. Bij de oudere en laagopgeleide internetters lag dat aandeel op zeven procent. De verspreiding van mobiel internetten vertoont hetzelfde patroon als die van internet aan het eind van de vorige eeuw, licht het CBS toe. De eerste gebruikers waren ook toen jongere, hoogopgeleide mannen.