Harry de Winter beschuldigt Wilders van racisme

Programmamaker Harry de Winter heeft in een paginabrede advertentie op de voorpagina van de Volkskrant Geert Wilders beschuldigd van racisme.

"Als Wilders hetzelfde over Joden (en het Oude Testament) gezegd zou hebben als wat hij nu over Moslims (en de Koran) uitkraamt, dan was hij allang afgeserveerd en veroordeeld wegens antisemitisme", luidt de tekst van de advertentie.

De Winter heeft de tekst geplaatst mede namens de Stichting de Initiatieven en Een Ander Joods Geluid, waarvan hij een van de oprichters is.

In een interview elders in de krant vergelijkt de producent de stellingname van Wilders tegen de islam met de manier waarop in de jaren dertig van de vorige eeuw de aanzet tot de Holocaust werd gegeven. "Wilders betoogt dat dé moslim moet worden aangepakt en dat de Koran een fascistisch boek is. Zo is ooit de vervolging van de Joden begonnen, door het veralgemeniseren van zaken."

De presentator van Wintertijd roept Joden op zich scherper uit te spreken tegen Wilders. "Er is voor mij geen verschil tussen het keppeltje en de hoofddoek. Ik hoop dat we bijval krijgen uit de gehele Joodse kring. Want wij kunnen ons hier als geen ander in herkennen."

Moslims zouden zich minder over één kam moeten laten scheren. "De moslimgemeenschap zou zich openlijker moeten uitspreken tegen het terrorisme."