Nog geen kwart misdrijven opgelost

Van alle misdrijven in 2006 is minder dan een kwart opgelost. Met een oplossingspercentage van 23 procent loopt de politie daarmee achter op de doelstelling van de regering. In 2002 legde het kabinet vast dat in 2010 een derde van alle misdrijven moet worden opgelost. Halverwege die periode is het oplossingspercentage met slechts vijf procent toegenomen. Dat meldt RTL Nieuws zaterdagavond.

Een onderzoek van het Internationaal Politie Instituut Twente van de Universiteit Twente legt bloot waar het aan schort bij de Nederlandse politie. Een concept van het onderzoek is in handen van RTL Nieuws. De onderzoekers hebben de handelwijze van de politie in het Duitse Munster en de politie Utrecht met elkaar vergeleken.

Over het Utrechtse politiekorps worden harde noten gekraakt. Zo zou het gros van de aangiftes onvolledig zijn. Ondeskundig personeel zou ervoor zorgen dat in de gemiddelde aangifte zogenoemde opsporingsindicaties ontbreken. Daardoor wordt tachtig procent ter kennisgeving aangenomen om er vervolgens nooit meer naar te kijken. Het Utrechtse korps wil volgens RTL nog niet inhoudelijk reageren op het conceptrapport.

In het rapport wordt met statistieken gestaafd dat de Duitsers het allemaal een stuk beter voor elkaar hebben. Daarbij wordt wel de nuance gemaakt dat de opsporingsstatistieken niet één-op-één vergelijkbaar zijn. Zo maakt in Duitsland de recherche een substantieel groter deel uit van de politieorganisatie dan in Nederland, licht RTL toe, en is in het buurland sprake van een opsporingsplicht.

De Raad van Hoofdcommissarissen heeft in een schriftelijke reactie aan RTL laten weten dat er momenteel grote investeringen worden gedaan in onder meer het recherchewerk en 'innovaties in de forensische opsporing'. Dat moet resulteren in het verhogen van de opsporingsresultaten.