'Doden door ontploffingen in Albanië'

Een "aanzienlijk" aantal mensen is om het leven gekomen door een serie krachtige ontploffingen in een wapenopslagplaats van het leger in de buurt van de Albanese hoofdstad Tirana. Zeker 155 mensen raakten gewond. Dat heeft premier Sali Berisha laten weten.

Berisha meldde dat zeker zestig man militair personeel bezig was met de ontmanteling van oude munitie in de opslagplaats bij Vora, 12 kilometer buiten Tirana. Hij zei op de Albanese televisie dat speciale legereenheden met gepantserde voertuigen naar de rampplek zijn gegaan op zoek naar overlevenden. Vier doden zijn inmiddels geborgen.

Onder de slachtoffers is mogelijk ook Amerikaans personeel van een bedrijf dat door de NAVO is ingehuurd om te helpen bij de gevaarlijke werkzaamheden. De NAVO helpt Albanië, dat graag lid wil worden van het bondgenootschap, bij de ontmanteling van oude wapens uit het communistische tijdperk.

Veel gewonden zijn inzittenden van voertuigen die op een snelweg in de buurt reden op het moment van de explosies. Op de weg staan verlaten voertuigen. Helikopters zijn ingezet om bewoners binnen een straal van 7 kilometer van de rampplek te evacueren.

Veel slachtoffers hebben botbreuken en snijwonden en zijn overgebracht naar ziekenhuizen in de omgeving. Ambulances reden af en aan en ook gewone voertuigen zijn ingezet om gewonden te vervoeren. Een behandelend arts riep de lokale bevolking via de televisie op snel bloed te doneren.