Veel gewonden door ontploffingen in Albanië

In Albanië zijn zeker 155 mensen gewond geraakt door een serie ontploffingen in een munitieopslagplaats van het leger in de buurt van de hoofdstad Tirana. Dat heeft premier Sali Berisha laten weten.

Berisha sprak op de Albanese televisie van een "zeer ernstige" situatie. Functionarissen zeiden te vrezen voor de dood van veel Albanees en ook Amerikaans militair personeel in het depot.

De Verenigde Staten helpen Albanië bij de ontmanteling van oude wapens uit het communistische tijdperk. Drie teams van ieder 21 man waren aan het werk in de opslagplaats bij Vora, 12 kilometer buiten Tirana.

Veel gewonden zijn inzittenden van voertuigen die op een snelweg in de buurt reden op het moment van de explosies. Op de weg staan verlaten voertuigen. Helikopters zijn ingezet om bewoners in de omgeving te evacueren.

Veel slachtoffers zijn overgebracht naar een militair hospitaal in de buurt en een ziekenhuis in Durres ten westen van Tirana. Ambulances reden af en aan en ook gewone voertuigen zijn ingezet om gewonden te vervoeren. Een behandelend arts riep de lokale bevolking via de televisie op snel bloed te doneren.

De knallen waren tot in het buurland Macedonië te horen. Op de Moeder Teresa-luchthaven buiten Tirana brak het glas in deuren en ramen van de terminal. Het vliegverkeer werd tijdelijk stilgelegd.