Pinpas onveilgste betaalkaart

De pinpas die miljoenen Nederlanders gebruiken is de onveilgste betaalpas in Europa. Het probleem is dat de magneetstrip die zeer fraudegevoelig is; kopiëren van de strip is kinderspel.

Criminelen komen graag naar Nederland, omdat het hier makkelijk is om te frauderen met pinpassen. Volgens Luke Olbrich van Mastercard zijn er veel ernstige incidenten geweest de afgelopen tijd. Banken zouden er verstandig aan doen om zo snel mogelijk de magneetstrip te vervangen door een chip zegt Olbrich. Van de Nederlandse banken heeft alleen de Rabobank bijna alle passen al vervangen. De andere banken zijn wel begonnen met het vervangen van de passen, maar zeggen nog in de beginfase te verkeren. Fortisbank heeft bijvoorbeeld pas zeventien procent van de passen vervangen.

De nieuwe pasjes zijn nog niet direct veiliger, omdat elke pas naast de chip ook nog voorzien is van een magneetstrip. In veel winkels is het nog niet mogelijk om met een chip te betalen en is de strip dus nog nodig. Daardoor zullen ook de nieuwe passen voorlopig nog fraudegevoelig blijven. "Het is de beurt aan winkeliers om de overstap te wagen", aldus Marcel Roelants, verantwoordelijke voor de Benelux bij Mastercard. Frank Engelsman, fraude-expert bij recherchebureau Ultrascan, zegt: "Het is een heel onveilig systeem."

Bankklanten merken overigens meestal weinig van fraude die met hun pas is gepleegd. Als de klant niets te verwijten valt, vergoedt de bank de geleden schade.