Docu Zeitgeist vandaag wereldwijd vertoond

Vandaag is uitgeroepen tot Z-day, oftewel internationale dag van de docu Zeitgeist. In meer dan dertig landen wordt de internetfilm vertoond in een bioscoop. In het kader van deze dag vertoont Kriterion in Amsterdam de documentaire. Aansluitend op de voorstelling is er een debat en heeft het publiek tevens de gelegenheid om vragen te stellen. De film is aanleiding tot felle discussie over de bescherming van onze burgerrechten, de controle van de overheid en de houdbaarheid van ons huidige financiële stelsel.

Zeitgeist is een complottheorie-documentaire die gratis te zien op het internet. Voor wie wil weten waar het precies over gaat biedt wikipedia uitkomst: 'De film onderzoekt samenzweringen over met name het Christendom, de aanslagen op 11 september 2001, de rol van de Amerikaanse centrale bank (Fed), en het teniet doen van burgerrechten en vrijheden van de bevolking door bijvoorbeeld de Patriot Act.' In de film worden talloze beweringen gedaan die voor de kijker niet altijd even makkelijk op waarde zijn te schatten. Niet in de laatste plaats omdat de maker van de film zelf de stelling verdedigt dat leugens voor waar worden aangenomen als je ze vaak genoeg vertelt. Joseph pretendeert zelf dan ook niet de absolute waarheid te verkondigen. Zijn doel is naar eigen zeggen de burger kritisch te maken op de eigen overheid.

Wie de film in de bios wil zien kan om 13.00 uur terecht in Kriterion. De middag inclusief het debat duurt tot 17.00 uur. D66 kamerlid Boris van der Ham en politicologen Daniel Mügge en Gilliam de Valk zijn ook aanwezig.