Verbod regeringspartij Turkije dreigt

De strijd om hoofddoekjes in Turkije spitst zich toe. De hoogste Turkse aanklager heeft de hoogste rechtbank van het land gevraagd de regeringspartij AKP te verbieden wegens activiteiten die de scheiding van staat en religie schenden.

Met de stap komt de toch al gespannen verhouding tussen justitie en de islamitische AKP verder onder druk te staan. De voorstanders van een seculiere staat verwijten de regeringspartij te streven naar een geleidelijke islamisering van Turkije. Op voorstel van de AKP stemde het parlement er onlangs mee in hoofddoekjes op universiteiten niet langer te verbieden.

In de duizend pagina's tellende aanklacht staat ondermeer dat er een verbod wordt geëist op de partij. En dat premier Erdogan vijf jaar lang geen politieke functie mag bekleden. Ook voor Abdullah Gul wordt een verbod op het bekleden van een politieke functie geëist. Als president is hij eigenlijk geen lid van een politieke partij. Maar omdat hij vijf jaar geleden actief was als minister van buitenlandse zaken voor de AKP is de eis gerechtvaardigd. Premier Erdogan en een paar leden van zijn kabinet zijn momenteel bijeen voor een spoedvergadering.