Vijfduizend ongelukken tijdens tuinieren

Tuinieren kan een gevaarlijke hobby zijn. Maar liefst 5.000 mensen zijn het afgelopen jaar in het ziekenhuis behandeld na een ongeval in de tuin. Vooral mannen zijn brokkenpiloten en dan in het bijzonder mannen die tussen 55 en 75 jaar oud zijn.

Dertig procent van de gewonden hield een open wond over aan het ongelukje. Een kwart van de slachtoffers meldde zich met een verwonding aan de benen en acht procent werd direct in het ziekenhuis opgenomen, vanwege de ernst van de verwondingen. In veruit de meeste gevallen was de oorzaak van de verwonding een val uit een boom of van een ladder.

De meeste ongelukken gebeuren terwijl men bezig is met een snoeischaar (490 keer), een grasmaaier (340 keer) of een elektrische heggenschaar (260 keer). Vooral het slordig en onoordeelkundig gebruik leidt tot ongevallen volgens de Stichting Consument en Veiligheid. De apparaten zelf vertonen nauwelijks mankementen. Uit een onderzoek van de Voedsel en Waren Autoriteit naar de verhuur van elektrische apparaten, blijkt ruim 94 procent aan de veiligheidseisen voldoet. Bij de overige apparaten ging het in de meeste gevallen ook niet om een technisch mankement, maar wel bijvoorbeeld om het ontbreken van handleidingen.