Wilders grote afwezige bij debat godslastering

PVV-leider Geert Wilders schitterde gisteren door afwezigheid tijdens het debat in de Tweede Kamer over het schrappen van artikel 147 uit het wetboek van Strafrecht over smalende godslastering.  CDA-Kamerlid Sybrand van Haersma Buma noemt Wilders daarom een ‘’laf’’ persoon.

‘’Hier wordt bepaald hoe ver je mag gaan bij het kwetsen. Als je daar buiten de Kamer voortdurend een opvatting over hebt, moet je die ook in de Kamer durven verdedigen. Ik vind het echt laf dat hij nu wegloopt voor het debat hierover’’, aldus Buma vandaag in het AD.

Niet alleen het CDA vond het hoogst opmerkelijk dat Wilders’ PVV niet vertegenwoordigd was bij het debat, ook PvdA, GroenLinks, D66 en ChristenUnie vonden dat.  ‘’We nemen hier nu besluiten over de vrijheid van meningsuiting. Daar heeft de PVV buiten dit huis veel over te zeggen. Dan moet je er hier binnen ook over willen praten’’, zo zei PvdA’er Ton Heerts.

Buma tenslotte besluit zijn kritiek met: ‘’Als Wilders het allemaal niet interessant vindt en alleen maar buiten de Kamer commentaar wil geven, had hij commentator of filmmaker moeten worden. Hij wordt betaald om Kamerlid te zijn, dus hij moet hier gewoon zijn.”  Wilders zelf was niet bereikbaar voor commentaar.

Verruiming godslastering
Het godslasteringartikel zal overigens voorlopig niet uit het Wetboek van Strafrecht verdwijnen. De PvdA wil er wel van af, maar wil coalitiepartners CDA en ChristenUnie dat nu niet aandoen. Een motie van de SP haalde het dan ook niet.

Er zal nu zelfs worden onderzocht of het verbod uitgebreid kan worden, naar andere levensbeschouwingen dan de christelijke, inclusief niet-gelovigen. Met deze ‘move’ wil CDA-minister van Justitie Hirsch Ballin voorkomen dat het artikel geschrapt wordt.  Zo zou dan ook het beledigen van de overtuiging van een humanist, atheïst, Jaïnist (enzovoorts) er onder gaan vallen. In april komt hij met een verslag hierover en debatteert de Kamer verder.

SP-Kamerlid Jan de Wit sprak er schande van: ‘’Wat begon als een poging om het verbod te schrappen, dreigt uit te monden in een uitbreiding. Volslagen belachelijk. De coalitie probeert het probleem te verwateren zodat niemand meer weet waarover het gaat.’’

In de Kamer bestaan een ruime meerderheid om het verbod uit het Wetboek van Strafrecht te schrappen. Alleen hangt alles af van de PvdA. Tijdens het overleg vielen SP, VVD, GroenLinks en D66 de PvdA hard aan op het feit dat de sociaal-democraten het nu weer niet meteen willen afschaffen. Eerder vond de partij het moment net na de moord op Theo van Gogh niet kies.  D66 sprak van ‘’een zoethoudertje voor de vrijzinnige vleugel van de PvdA.’’

De Kamerfracties van CDA, ChristenUnie en SGP waren zoals verwacht fel tegen het schrappen van het artikel, dat overigens al 40 jaar niet meer is ingezet bij een rechtszaak. ‘’Daarmee geef je het verkeerde signaal af, namelijk dat het beledigen van gelovigen mag’’, aldus het CDA.