China slaat terug met mensenrechtenrapport over VS

China heeft Amerikaanse kritiek op zijn mensenrechtensituatie donderdag gepareerd door een eigen mensenrechtenrapport uit te brengen waarin de Verenigde Staten over de hekel worden gehaald.

Het Chinese rapport, uitgebracht door de Staatsraad (kabinet), oefent kritiek uit op de VS vanwege zijn vele geweldsmisdrijven, grote gevangenispopulatie en oorlogen in Irak en Afghanistan. "Het wordt hoog tijd dat de Amerikaanse regering haar eigen mensenrechtenproblemen moedig onder ogen ziet en de onverstandige praktijk opgeeft om een dubbele moraal te hanteren op het gebied van mensenrechten en die te gebruiken om andere landen te onderdrukken."

In het jaarlijkse mensenrechtenrapport dat het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken dinsdag uitbracht wordt China neergezet als een autoritair land dat zijn volk mensenrechten ontzegt, journalisten en buitenlandse hulpverleners lastigvalt en gevangenen martelt. Het rapport stelt vast dat de Chinese autoriteiten in 2007 actiever zijn geweest bij het controleren en censureren van internet en de vrijheid van meningsuiting en de persvrijheid verder hebben ingeperkt.

China reageerde verontwaardigd. "De inspanningen en opmerkelijke vooruitgang die China heeft geboekt (op het gebied van de mensenrechten) zijn reeds alom erkend door de internationale gemeenschap", zei het ministerie van buitenlandse zaken op zijn website. "Wij stellen voor dat de Amerikaanse regering ophoudt zichzelf af te schilderen als een bewaker van de mensenrechten en zich meer richt op haar eigen mensenrechtenproblemen." Het ministerie zegt dat China bereid is met de VS en andere landen een dialoog over mensenrechten aan te gaan.

Een woordvoerster van de Amerikaanse ambassade zei in een reactie dat de VS openstaat voor 'constructieve kritiek' op zijn mensenrechtenbeleid. Ze zei dat aanmerkingen van andere landen op de VS hun weerslag hebben in 'het actieve debat van onze regering, vrije pers, ngo's en maatschappelijk leven'. Die getuigen ervan 'dat wij staan voor een vrije, open democratische samenleving'.

Het rapport van de Chinese Staatsraad, gebaseerd op Amerikaanse en andere buitenlandse nieuwsbronnen, stelt dat een toename van geweldsdelicten in de VS het leven, de vrijheid en de veiligheid van Amerikaanse burgers bedreigt en dat de VS het meest uitgebreide gevangenisstelsel en vergelijkenderwijs het grootste aantal gedetineerden heeft. Verder treedt de Amerikaanse politie vaak hard op en schendt zij op andere wijze de rechten van burgers en wordt het vakbondsrecht in de VS beperkt. Het rapport levert ook kritiek op de oorlogen in Irak en Afghanistan. Met de inval in Irak heeft de VS 'de grootste mensenrechtentragedie en grootste humanitaire ramp in de moderne wereld' teweeggebracht.