Cabaretier Wertheim niet meer welkom in Roermond

Programmeur Dorien Pollaert van theater de Oranjerie in Roermond heeft laten weten dat cabaretier Micha Wertheim niet meer welkom is nadat het publiek dinsdagavond massaal zijn voorstelling verliet uit woede over grappen over een gehandicapte man in een rolstoel. Volgens Dorien Pollaert mag cabaret best scherp en hard zijn maar moet het wel binnen de fatsoensnormen blijven. En die werden volgens haar in dit geval ruimschoots overschreden.

Pollaert zegt dat Wertheim zich met zijn grappen en grollen over gehandicapten uitdrukkelijk richtte tot een man in de zaal in een invalidenwagen. De gehandicapte man raakte hiervan volledig overstuur en verliet huilend de zaal. Daarop begon het publiek de cabaretier, bekend van onder meer zijn tv-optredens bij de VARA, uit te schelden. Wertheim besloot hierop zijn voostelling te staken. Ook al omdat veel mensen boos de zaal verlieten.

Wertheim zegt op zijn website dat hij de gang van zaken betreurt. ''Ik maak cabaret omdat ik het leuk vindt mensen in verwarring te brengen. Maar wat er in Roermond gebeurde vind ik heel vervelend. Als ik in mijn theatervoorstelling gehandicapten uitmaak voor profiteurs en racisten die onze westerse samenleving dreigen te ontwrichten hoop
ik dat het duidelijk is dat daar een zekere ironie achter zit.''
Dat hij zich bewust op de man in rolstoel richtte bestrijdt hij. Wertheim zegt alleen iets gezegd te hebben over een flikkerend lichtje op een paneel van de rolstoel. Daarna dacht het publiek volgens de cabaretier ten onrechte dat zijn invaliden-grappen over de rolstoeler gingen.

Verder zegt hij dat weglopen en schelden steeds meer een onderdeel uitmaken van de Nederlandse manier van 'debatteren'. ''Ik maak mij daar zorgen over en geloof dat als mijn provocaties op het podium ergens over gaan het wel die onwil om te luisteren en na te denken is.''

Zie hier Wertheim in actie