'Amsterdam verplaatst prostitutieprobleem'

Met het schoonvegen van de Wallen verplaatst Amsterdam het probleem van de mensenhandel naar de illegaliteit. Dat stellen mensenhandelexperts van het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) Henk Werson en Nationaal Rapporteur Mensenhandel Corinne Dettmeijer woensdagavond in actualiteitenrubriek Netwerk.

"Je maakt het beleid op de wallen transparanter, maar zadelt anderen met problemen op", zegt Werson. Hij is bang dat de uitbuiting van vrouwen zich zal verplaatsen. Ook is hij bang dat ze uit het oog worden verloren. "Ze kunnen verdwijnen in de escort of illegaal gaan tippelen. Dan kunnen we volgend jaar weer bij elkaar gaan zitten omdat bijvoorbeeld Groningen of Maastricht overspoeld zijn."

Het Amsterdamse beleid kan volgens de experts alleen slagen als het landelijk wordt doorgevoerd. Daardoor blijven de vrouwen in beeld. Maar daarvoor is volgens Dettmeijer te weinig capaciteit bij de politie. Werson: "Waar blijft de prostituee straks als we niet allemaal hetzelfde beleid hebben. Daar houd ik mijn hart voor vast."

Vorig jaar presenteerde Amsterdam project 1012, bedoeld om de Wallen 'schoon te vegen'. Seksclubs worden hard aangepakt, het aantal ramen wordt verminderd en de exploitanten van seksshops en peepshows worden strenger gecontroleerd.