Provider voor rechter wegens smaad

Vrijdag moet een internetprovider voor de rechtbank van Assen verschijnen wegens smaad. Volgens het Openbaar Ministerie (OM) heeft de webhost het mogelijk gemaakt dat een sitebeheerder vrijuit zijn gang kon gaan met het zwart maken van diverse personen. Het is in ons land zeer ongebruikelijk dat een provider wordt aangeklaagd voor de misdragingen van een klant.

De webhost die zich vrijdag moet verantwoorden is Budget Webhosting uit Beverwijk. De 39-jarige eigenaar R.J.A.H. en de 50-jarige site-eigenaar R.A.A.R. moeten beiden voor de rechter verschijnen. H's bedrijfje had R's site, www.ruudrietveldvertelt.nl gehost.

Volgens het OM waren op die site kwetsende teksten te lezen over een advocaat uit Apeldoorn. "Hij noemde de man een psychopaat en een crimineel, die zelfs de dood van iemand op zijn geweten zou hebben. Het slachtoffer pikte dit niet en deed aangifte bij de politie", aldus de Asser persofficier van justitie Jan Hoekman.

Het OM besloot echter niet alleen R. aan te klagen, maar ook de provider van R's site. Budget Webhosting had namelijk niet ingegrepen en dus heeft het bedrijf zich schuldig gemaakt aan smaad, zo vindt het OM. "Dit gebeurt niet vaak en deze aanpak is voor een deel uniek", vertelt Hoekman.

H. en zijn advocate willen niet inhoudelijk op de dagvaarding reageren. Het enige wat H. wil loslaten is: "Het is onterecht. We denken een goede zaak te hebben."