Wikipedia onder vuur door smeergeldaffaire

Een van de oprichters van Wikipedia, Jimmy Wales, wordt beschuldigd van het aannemen van $5.000 om een lemma te verfraaien. De beschuldiging wordt, opmerkelijk genoeg, geuit door precies dezelfde persoon als wiens artikel tegen betaling is verfraaid: voormalig Novell-it'er Jeffrey Merkey.

Merkey heeft tegenover Associated Press verklaard dat voor een substantiële bijdrage aan de Wikipedia Foundation Wales 'zijn invloed zou aanwenden' om het artikel van 'laster' te ontdoen.

De bewerkingsgeschiedenis van het betreffende lemma, (http://en.wikipedia.org/wiki/Jeff_V._Merkey) laat inderdaad zien dat er bewerkingen door Wales zijn uitgevoerd en dat het artikel ook enige tijd beveiligd was en op die manier niet bewerkt kon worden. Op de discussiepagina vermeldt Wales dat hij de eerdere discussiepagina heeft verwijderd, omdat die zo 'onaangenaam' was.

Een woordvoerder van Wikipedia ontkent de beschuldiging en zegt dat een dergelijke actie niet in het beleid van Wikipedia past. Wales voegt daaraan toe dat hij vaker artikelen waar valse of beschadigende informatie in staan wijzigt, maar dat eventuele donaties daar totaal los van staan. Wales stelt dan ook dat iedereen die de beschuldiging serieus neemt allereerst maar eens rekening moet houden met de bron.


Met dank aan captain.lefteye voor de herschreven submit.