Turkije geeft niet toe aan druk VS over Irak

Icoon OorlogTurkije geeft niet toe aan Amerikaanse druk voor een snelle terugtrekking van zijn militairen uit Noord-Irak. De Turkse minister van Defensie Vecdi Gonul gaf zijn Amerikaanse ambtgenoot Robert Gates donderdag geen duidelijk tijdschema voor het vertrek van de Turkse strijdkrachten uit het buurland. Dat maakte Gates bekend na overleg met Gonul in de Turkse hoofdstad Ankara.

Gonul liet weten dat de Turkse militairen zolang als nodig is in Irak blijven. Kort voor zijn vertrek naar Ankara had Gates de wens uitgesproken dat Turkije zijn militaire operatie in Irak tegen de Koerdische rebellenbeweging PKK snel beëindigt. Het offensief mag nog hooguit een week of twee duren, maar niet maanden, aldus Gates.

Op het moment dat beide ministers elkaar spraken voerden Turkse militairen hevige gevechten met strijders van de Koerdistan Arbeiderspartij (PKK). Volgens bronnen binnen het Iraakse veiligheidsapparaat wordt zwaar gevochten bij een belangrijke basis van de PKK in de regio Zap.

Washington vreest dat een langdurige Turkse operatie in het noorden van Irak de stabiliteit in de hele regio zal ondermijnen, maar vooral voor Irak zeer negatieve gevolgen kan hebben. Bovendien zijn de Iraakse Koerden een belangrijke bondgenoot van de VS. Ankara beschuldigt Iraakse Koerden ervan de PKK te voorzien van wapens en schuilplaatsen.

Gates benadrukte dat militaire actie alleen geen einde zal maken aan de ,,terroristische dreiging''. Hij zei dat de Turkse regering ook politieke en economische stappen moet nemen om de PKK-guerrilla's te isoleren en de steun van 's lands grote Koerdische minderheid te winnen.

De Amerikaanse regering steunt de Turkse missie om de PKK te vernietigen trouwens wel. De Amerikanen verstrekken sinds vorig jaar inlichtingen over de PKK aan de Turken.