VS-commandant Irak en Afghanistan stapt op

Icoon OorlogDe topcommandant van de Amerikaanse strijdkrachten in onder meer Irak en Afghanistan, admiraal William Fallon, stapt op. Reden is een tijdschriftartikel waarin hij wordt beschreven als tegenstander van het Iran-beleid van de Amerikaanse regering.

Minister van Defensie Robert Gates maakte dinsdag zijn ontslag bekend. In het recente artikel van het blad Esquire staat dat Fallon zich verzet tegen plannen van president George Bush en vicepresident Dick Cheney om mogelijk een oorlog te beginnen tegen Iran. Esquire schreef ook te verwachten dat Fallon vroegtijdig het veld moet ruimen, ten gunste van "een meer plooibare commandant''.

Fallon werkte mee aan het artikel, maar hekelde het vlak na publicatie. In zijn ontslagbrief schrijft Fallon dat een 'genante situatie' is ontstaan door het artikel in Esquire "die het moeilijk voor mij maakt om op een doeltreffende wijze Amerika's belangen te dienen''.

Volgens minister Gates is er sprake van een 'verkeerde voorstelling' in het artikel en zijn er in werkelijkheid geen echte verschillen van inzicht tussen Fallon en het Witte Huis. Gates benadrukte dat het Fallons eigen keuze was om te vertrekken.

President Bush prees de verdiensten van de 63-jarige Fallon, die met vervroegd pensioen gaat. Zijn plaatsvervanger generaal Martin Dempsey zal hem tijdelijk vervangen.