Liverpool schrijft geschiedenis

Voor het eerst staan 4 clubs uit hetzelfde land in de kwartfinales van de Champions League.

Liverpool heeft gezorgd voor een nieuw record voor het Engelse voetbal. De Noord-Engelse club wist zich tegen Internazionale in Milaan staande te houden in de return van de achtste finale van de Champions League en is daarmee de vierde Engelse vertegenwoordiging in de volgende ronde van het kampioenenbal. Een unicum.

De voorsprong van 2-0 die de roodhemden meenamen uit de heenwedstrijd kwam nooit in gevaar. Door een rode kaart vroeg in de tweede helft voor Inter verdediger Burdisso was de wedstrijd gespeeld en kon de club van Babel en Kuijt zich opmaken voor de volgende ronde.

Inter moest de wedstrijd in het eigen Giuseppe Meazza stadion noodgedwongen beginnen met een geïmproviseerde verdediging. Door blessures moesten de blauwzwarten het doen zonder Walter Samuel, Ivan Cardoba en Maxwell. Marco Materazzi moest wegens een schorsing toekijken.

Coach Rafael Benitez van Liverpool gunde een basisplaats aan de Nederlanders Ryan Babel en Dirk Kuijt. Beide spelers grossierden in ijver maar konden weinig gevaar stichten. Babel werd in de zestigste minuut gewisseld voor Benayoun. Twintig minuten later mocht Kuijt moegestreden in de dug out plaatsnemen.

Uiteindelijk kwam Inter in de eerste helft het dichtst bij een doelpunt via Julio Cruz. De Argentijn dwong Liverpool-keeper Reina tot tweemaal toe fraai te redden.

Vroeg in de tweede helft werd het karwei nog lastiger voor Inter. Nadat verdediger Burdisso het veld moest ruimen na een tweede gele kaart, kreeg de moraal van de Italianen een nieuwe knauw te verwerken.

Nog geen kwartier later maakte Fernando Torres aan alle illusie een eind door de bal op de rand van de zestienmeter in één keer te controleren en langs Inter-doelman Julio Cesar te schieten. Liverpool is hiermee de vierde Engelse club na Chelsea, Arsenal en Manchester United die nog kans maken op de Champions League titel.