Kabinet eens over aanpak topinkomens

Het kabinet is eruit hoe het exorbitante topinkomens en gouden handdrukken gaat aanpakken. De meest betrokken ministers zijn dinsdag tot overeenstemming gekomen, bevestigt een woordvoerder van het ministerie van Financiën. "Vooralsnog ziet het er goed uit."

Werkgevers moeten dertig procent belasting gaan betalen over bonussen en vertrekvergoedingen van boven de vijfhonderdduizend euro. Ook worden werkgevers extra aangeslagen op hoge pensioenpremies. Hiermee wordt voorkomen dat bestuurders via bijstortingen aan een hoger pensioen worden geholpen. Om te verhinderd dat bestuurders verdienen aan overnames, worden de aandelenpakketten bevroren.

Met de maatregel wil minister van Financiën Wouter Bos (PvdA) de 'excessen' aanpakken. "Het gaat om mensen die heel veel hebben verdiend, maar van wie het onduidelijk is of die persoon goed heeft gepresteerd", lichtte Bos eerder dinsdag toe tijdens zijn wekelijkse gesprek met RTL-Z. Dit is volgens de bewindsman niet uit te leggen aan de bevolking.

Bos komt met zijn voorstellen tegemoet aan de wens van de Tweede Kamer, waar de afgelopen tijd met enige regelmaat wordt gedebatteerd over de aanpak van topinkomens. De vicepremier hoopt dat er een normerende werking uitgaat van zijn voorstellen.

De ministerraad moet nog instemmen met de plannen.