China voorkomt zelfmoordaanslag op Peking

Voor de tweede keer binnen een week meldt China dat een poging om een aanslag te plegen in of op Peking, is voorkomen. Een 19-jarige moslima werd tijdens een veiligheidcontrole betrapt toen bleek dat ze in een vliegtuig zat met twee blikjes benzine. Het betrof een binnenlandse lijnvlucht naar Peking.

De verijdelde kaping van het vliegtuig werd vrijdag veertig minuten na vertrek ontdekt toen het meisje met de blikjes naar het toilet ging. Na een noodlanding werden vier betrokkenen gearresteerd. Het was volgens onbevestigde berichten hun bedoeling het vliegtuig neer te laten storten.

Het is de tweede melding van terreur door islamitische Oeigoeren, die de westelijke provincie Xinjiang bevolken. Zondag werd al gemeld dat China hier een netwerk heeft opgerold dat aanslagen op de Olympische Spelen beraamde.

Oejgoeren zijn een van oorsprong Turks volk dat een minderheidsgroep vormt in de Chinese autonome regio Xinjiang. Er wonen daar circa 8 miljoen Oeigoeren die fel gekant zijn tegen de Chinese dominantie in hun olierijke gebied. China heeft de Oiegoerse groepering East Turkestan Islamitic Movement (ETIM) op de internationale terroristenlijst van organisatie met banden met Bin Ladens al-Qaeda laten zetten.

Oeigoeren in ballingschap beschuldigen China er evenwel van de Oeigoeren in diskrediet brengen. De terroristische complotten zouden ''fabricaties van Peking zijn om de nieuwe politiecampagne tegen de Oeigoeren te rechtvaardigen''.