Film Wilders toch niet Nieuwspoort

Icoon PolitiekGeert Wilders presenteert zijn antikoranfilm 'Fitna' hoogstwaarschijnlijk niet in het Haagse perscentrum Nieuwspoort. De kosten voor de beveiliging zijn te hoog. Dat heeft Wilders dinsdag gezegd.

De totale beveiligingskosten bedragen volgens Wilders drie à vier ton. Wilders baseert zich daarbij op het advies dat de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding, Tjibbe Joustra, aan Nieuwspoort heeft uitgebracht. De PVV-leider moet dat bedrag zelf betalen.

Het gaat vooral om de huur van detectiepoortjes. Die moeten van Joustra blijven staan vanaf het moment dat de presentatie wordt aangekondigd tot drie weken na de presentatie van de film. "Als ik het geld al had, ging ik het niet uitgeven aan een persconferentie", stelt Wilders.

Ook speelt mee dat eigenaren van tegenover Nieuwspoort gelegen winkels hebben aangekondigd eventuele schade op Nieuwspoort te verhalen. Het bestuur van Nieuwspoort vergadert woensdag nog over de mogelijkheden voor Wilders om zijn film in het perscentrum te presenteren, maar Wilders gaat er vanuit dat dat niet tot een andere conclusie leidt.

Eerder werd duidelijk dat Wilders geen omroep bereid heeft gevonden om zijn film op tv uit te zenden. Hoe hij de film nu publiek maakt, is nog niet duidelijk. Wilders onderzoekt naar eigen zeggen wat de mogelijkheden zijn. "Het wordt niet gemakkelijk."

Wilders vindt verder dat premier Jan Peter Balkenende (CDA) en minister van Buitenlandse Zaken Maxime Verhagen (CDA) zich moeten uitspreken over de recente demonstraties tegen de film van Wilders in Afghanistan, waarbij Nederlandse vlaggen worden verbrand. Afghaanse demonstranten riepen ook herhaaldelijk op tot het vertrek van de Nederlandse troepen uit het land. "Wij helpen jullie, maar als jullie onze vlag gaan verbranden: bekijk het maar", moet volgens Wilders de boodschap van het kabinet aan de Afghanen zijn.