Advies: RTL8 inruilen voor Arabische tv

Icoon TelevisieDe Algemene Programmaraad van de Amsterdamse kabeltelevisie wil dat de Arabische amusementszender Rotana Europe TV wordt opgenomen in het aanvullende pakket van UPC. Daarvoor zou RTL8 moeten wijken. Die zender voegt weinig toe, zo meent de Programmaraad. RTL8 is de opvolger van het door RTL overgenomen Tien (Talpa).

Vorig jaar wilde de de Programmaraad Rotana al hebben in plaats van RTL7. Dat leidde tot nogal wat ophef. UPC negeerde overigens toen het advies van de raad. UPC is ook niet verplicht dat advies over te nemen, in tegenstelling tot adviezen voor het basispakket.

Voor het basispakket wil de Programmaraad dat de Duits-Franse cultuurzender Arte de plaats gaat innemen van CNN.

'Islamisering'
De Partij voor de Vrijheid (PVV) zal minister Ronald Plasterk vragen stellen over de (mogelijke) komst van Rotana Europe. De PVV is bang voor een ''islamisering'' van de Amsterdamse kabel.

Overigens valt het met het moslimgehalte van Rotana Europe TV wel mee. De meeste dames op die zender zien er westerser uit dan menige vrouw hier. Rotana Europe is het speeltje van de uiterst rijke Saoedische prins Al Waleed. ''Kijkend naar Rotana lijkt RTL 4 bijna een lokale omroep uit de jaren zeventig'', zo luidde vorig jaar een conclusie van een recensent naar aanleiding van een VPRO-documentaire.



Promo-beeld Rotana Europe

Met dank aan Willy84 voor de submit.