Twee op drie Nederlanders achter politieacties

Icoon PolitieTwee op de drie Nederlanders die op de hoogte zijn van de politieacties voor een betere cao vinden meer acties terecht. Dat meldt TNS-Nipo maandag op basis van een peiling in opdracht van RTL Nieuws.

Zo'n 96 procent is op de hoogte van de acties naar aanleiding van het cao-conflict tussen de politiebonden en minister van Binnenlandse Zaken Guusje ter Horst (PvdA). Zes op de tien ondervraagden vinden het niet door laten gaan van de wedstrijden PSV-Ajax en AZ-Feyenoord dit weekeinde acceptabel. Het ophouden van het verkeer door 'blokrijden' is voor een ongeveer even grote groep onacceptabel. Driekwart kan andere vormen van actievoeren noemen die toelaatbaar zouden zijn. Het gaat dan bijvoorbeeld om het niet uitschrijven van bekeuringen.

Dinsdagmiddag wordt bekend hoe de gezamenlijke acties van de politiebonden er uit gaan zien en wanneer die plaatsvinden. Aanvankelijk zou de politie op initiatief van de NPB dinsdag al het verkeer storen maar dat kwam voor de ACP en ANPV om 'praktische redenen' te vroeg.

Werkgeversorganisaties riepen de bonden maandag op om voor een andere actievorm dan blokrijden te kiezen. Transport en Logistiek Nederland, EVO, KNV, VNO-NCW, MKB-Nederland en het Havenbedreijf Rotterdam hebben wel begrip voor de emoties bij de bonden, maar hopen dat economische schade wordt vermeden. "Vertragingen als gevolg van acties van agenten om overal in het land langzaam te gaan rijden moeten zoveel mogelijk worden beperkt."