'Luidruchtig belgedrag in trein halt toeroepen'

Icoon BinnenlandsHet luidruchtig telefoneren in de trein moet stoppen. Dat zegt NS-directeur Aad Veenman vandaag in dagblad De Pers. Conducteurs moeten reizigers eerder aanspreken op asociaal belgedrag en sneller ingrijpen.

Veenman wil direct actie ondernemen om ervoor te zorgen dat conducteurs sneller ingrijpen bij laakbaar belgedrag. "Alle conducteurs hebben opsporingsbevoegdheden. Het is allen vereist om een extra training te volgen voor het gebruiken van geweld."

De NS-directeur zegt dat veel reizigers zich beter bewust moeten zijn van hun belgedrag. "Mensen denken dat ze door het kleine microfoontje van hun telefoon heel hard moeten spreken, maar dat is helemaal niet zo."

Veenman zegt dat niet alleen conducteurs hierop moeten toezien, maar ook de reizigers zelf. Reizigers moeten elkaar aanspreken op storend belgedrag. "Als u ziet hoeveel mensen om een beller heen zitten en hoeveel keer de conducteur voorbijkomt, dan is het het meest effectief als de omgeving dat doet." Uit onderzoek van de Consumentenbond in januari bleek luidruchtigheid van medereizigers een van de grootste ergernissen onder treinpassagiers.