BelgiŽ telt grootste aantal wetenschappers

Icoon Wetenschap Onze grappen over domme Belgen kunnen voorlopig wel achterwege blijven. Onze zuiderburen hebben namelijk het hoogste aantal wetenschappers en ingenieurs van de Europese Unie rondlopen. Het statistisch bureau van de EU, Eurostat, maakt bekend dat 7,9 procent van de Belgische beroepbevolking werkt als ingenieur of wetenschapper.

BelgiŽ wordt gevolgd door Ierland met 6,8 procent en Finland, Zweden en Denemarken met resp. 6,7 6,5 en 6,0 procent. Gemiddeld werkt 4,8 procent van de Europese beroepsbevolking als ingenieur of wetenschapper.

Het relatief hoge aantal knappe koppen betekent niet dat er direct veel geÔnvesteerd wordt in wetenschappelijk onderzoek. Met 1,83 procent van het BBP, blijft het nog ver achter op de doelstelling van de Europese lidstaten en het blijft zelfs achter op het Europese gemiddelde. Zij hebben tijdens het proces van Lissabon uitgesproken dat de Europese kenniseconomie in 2010 harder in ontwikkeling moet zijn dan elke andere wereldeconomie.

De bedoeling is om ongeveer drie procent van het BBP in de kenniseconomie te investeren. Nu blijven de investeringen echter nog flink achter, met gemiddeld 1,84 procent.