Springlevende man was jaren dood

Icoon Bizar De Zuid-Afrikaan Jackson Rikhotso is jarenlang als dode door het leven gegaan. Volgens de autoriteiten was de man al vanaf 1994 dood en hij werd ook op die manier behandeld. Vorige week erkende de overheid een foutje te hebben gemaakt en daardoor kan de man aan zijn 'tweede leven' beginnen.

Pas nadat Rikhotso meerdere keren te horen had gekregen dat hij dood zou zijn, besloot hij er werk van te maken. De eerste keer dat men zei dat hij niet meer leefde, was in 1994 toen de man wilde stemmen. Hij was geschokt door wat men zei, maar ondernam geen verdere stappen, omdat het wel een grap zou zijn.

Jaren later werd de inwoner uit Julesburg het slachtoffer van overstromingen, waarbij zijn huis compleet werd vernield. De gemeente wees hem een nieuw huis toe, maar later ging dit aan zijn neus voorbij, want een dode heeft immers geen huis nodig.

Rikhotso maakte pas werk van het foutje van de overheid toen hij zijn pensioen wilde aanvragen en hij opnieuw te horen kreeg dat hij niet meer in leven was. Hij verzamelde allerlei bewijzen waaruit bleek dat hij wel degelijk nog steeds leeft. De overheid stuurde hem daarop een brief met de mededeling dat er een foutje was gemaakt. "Ik ben heel erg blij, maar dit heeft me heel veel energie gekost", aldus Rikhotso.