Hillary Clinton zet dochter Chelsea in

Icoon AmerikaChelsea Clinton heeft zich in de spannende race om de Democratische nominatie voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen gestort. In de staat Mississippi, waar dinsdag voorverkiezingen worden gehouden, voerde zij maandag in de steden Grenada en Oxford namens haar moeder campagne.

Ook Hillary's echtgenoot Bill woonde dit weekend al campagnebijeenkomsten in Mississippi bij.

De inspanningen van de Clintons zijn slechts bedoeld om de schade te beperken. Barack Obama is in Mississippi, met zijn zwarte meerderheid, overduidelijk de favoriet. Met slechts 33 gedelegeerden voor de partijconventie op het spel, kan Clinton zich een nederlaag in deze staat nog permitteren.

Clinton werd al niet meer als serieuze kandidaat beschouwd, tot zij zich vorige week na elf verliezen op rij terug in de race vocht door te winnen in de staten Texas en Ohio. Haar campagneteam richt zijn pijlen nu op de belangrijke staat Pennsylvania, die veel demografische overeenkomsten vertoont met het naburige Ohio en waar op 22 april maar liefst 158 gedelegeerden te verdelen vallen.

Obama won afgelopen weekend zeven gedelegeerden bij de voorverkiezingen in Wyoming. Clinton kwam slechts tot vijf. Om de Democratische presidentskandidaat te worden heeft een kandidaat de steun van 2025 gedelegeerden nodig. Volgens het persbureau Associated Press staat Obama nu op 1578 gedelegeerden en heeft Clinton er 1468. Gedelegeerden en supergedelegeerden kiezen op de partijconventie aan het eind van de zomer de uiteindelijke presidentskandidaat. Omdat de twee senatoren zo dicht bij elkaar liggen, zullen de honderden supergedelegeerden, partijbonzen en congresleden, de doorslag geven.

Nu de strijd om de Democratische nominatie is uitgemond in een spannende nek-aan-nekrace, breekt de nationale afdeling van de partij zich het hoofd over wat er gedaan moet worden met de gediskwalificeerde voorverkiezingen in Michigan en Florida. De uitslagen werden geschrapt, omdat de voorverkiezingen zonder toestemming naar voren waren geschoven. Hoewel geen van beide kandidaten campagne voerde, won Clinton in beide staten; in Michigan stond Obama niet eens op het stembiljet. Om de 313 gedelegeerden in deze staten toch een stem te geven, overweegt de partij nu om de voorverkiezingen per post over te laten doen.