Winst voor socialisten in Spaanse verkiezingen

De Spaanse premier José Luis Rodriguez Zapatero lijkt een nieuwe termijn van vier jaar tegemoet te kunnen zien. Zijn Socialistische Partij stevent volgens de eerste uitslagen van de zondag gehouden parlementsverkiezingen af op een comfortabele overwinning.

Het ministerie van binnenlandse zaken meldt op basis van 12 procent van de uitgebrachte stemmen dat de PSOE 46,7 procent van de stemmen heeft gekregen, tegen 36,4 procent voor de conservatieve Volkspartij (PP). De PSOE zou hiermee ten opzichte van de huidige situatie er enkele zetels op vooruitgaan en in de buurt van de absolute meerderheid komen.

De uitslag betekent een krachtige steunbetuiging aan het door Zapatero gevoerde beleid, waaronder een terugtrekking uit Irak, diverse sociale hervormingen en het afstaan van meer macht aan de semi-autonome regio's. Voor Zapatero's conservatieve rivaal Mariano Rajoy is het de tweede opeenvolgende nederlaag; de druk op Rajoy om als leider van de PP op te stappen zal er waarschijnlijk door toenemen

Als de resultaten overeenstemmen met de prognoses, betekent dit een krachtige steunbetuiging aan het door Zapatero gevoerde beleid, waaronder een terugtrekking uit Irak, diverse sociale hervormingen en het afstaan van meer macht aan de semi-autonome regio's. Voor Zapatero's conservatieve rivaal Mariano Rajoy is het de tweede opeenvolgende nederlaag; de druk op Rajoy om als leider van de PP op te stappen zal er waarschijnlijk door toenemen.