Vrijspraak straatroof ondanks bewijslast

Icoon PolitieEen politierechter heeft vrijdag in Rotterdam een Somaliër vrijgesproken van beroving met geweld ondanks dat de Officier van Justitie voor voldoende bewijslast had gezorgd. De rechter kon namelijk niet geloven dat de man in herhaling was gevallen na een eerdere veroordeling.

Op 1 januari van dit jaar werd een man die op bezoek ging bij zijn neef overvallen door een groep Somaliërs. Even daarvoor hadden ze zijn neef al met een kettingslot bewerkt. Vervolgens kreeg hij een klap op zijn achterhoofd en moest zijn portemonnee en ketting afstaan. Toen de politie op dat moment in de straat arriveerde hurkte de Somaliër neer bij de neef, zogenaamd om hulp te verlenen. Het slachtoffer identificeerde hem echter als de dief.

Als klap op de vuurpijl vond de politie in de zak van de Somaliër de portemonnee en de ketting. Die ontkende echter de roof en zei dat de neef het stiekem in zijn zak had gestopt.

De rechter wilde meer bewijs zien en sprak de man vrij. Bovendien was de rechter van mening dat het onmogelijk was dat de man zo snel na een uitgezeten straf weer in herhaling was gevallen. "Je moet wel lef hebben om, als je net een gevangenisstraf van enkele maanden achter de rug hebt, direct iemand te overvallen. Je moet er ook van uit kunnen gaan dat mijnheer iets heeft geleerd van de straf en dat het hem wijzer heeft gemaakt."

De Somaliër die twee maanden in voorarrest heeft gezeten gaat het slachtoffer aanklagen wegens smaad en wil een schadevergoeding zien.