Nieuwe Afghaanse anti-Wilders demonstraties

Icoon Film In Afghanistan hebben vandaag nieuwe betogingen plaatsgehad tegen de Deense Mohammed-cartoons en de film van Geert Wilders. In de West-Afghaanse stad Herat verzamelden zich volgens de politie meer dan 10.000 mensen om te betogen.

De menigte scandeerde slogans als ''Dood aan Denemarken, dood aan Nederland''. Demonstranten koelden hun woede op een politieauto. Deense en Nederlandse vlaggen werden verbrand. Een granaat werd naar een politiebureau gegooid.

Ook in de provinicie Kunar kwamen Afghanen bijeen om te betogen. Het gaat om de grootste demonstraties van de afgelopen twee weken in Afghanistan.

Turkije
In Turkije klinken hele andere geluiden. Daar hebben twee islamgeleerden de Turkse bevolking opgeroepen af te zien van gewelddadige acties of protesten tegen de film Fitna van Wilders.

Professor Saim Yeprem van de universiteit van Marmara zegt in een grote krant dat de bevolking moet tonen dat ''de islam de perfecte religie is en dat het vrede en broederschap propageert''. Het reageren op een belediging met een belediging is niet de oplossing, zegt hij.

Zijn collega professor Hakki ÷nal van de Dokuz EylŁl Universiteit stelt dat de film een vertekend beeld van de werkelijkheid wil neerzetten. ''We moeten kalm blijven. We kunnen massale demonstraties of stille marsen organiseren. Maar we moeten niet vergeten dat we niets winnen met gewelddadige acties'', aldus Hakki ÷nal.