Mogelijk politiestaking bij topwedstrijden

Icoon Politie Een onderhandeling tussen minister Guusje ter Horst van Binnenlandse Zaken en de vakbonden van de politie heeft gisterennacht opnieuw niets opgeleverd. De bonden hebben aangekondigd harde acties te voeren rondom voetbalwedstrijden, waardoor de toppers PSV-Ajax en AZ-Feyenoord in gevaar komen. Vooral de wedstrijd PSV-Ajax is belangrijk voor het verdere verloop van de competitie.

De vakbonden hebben aangegeven binnenkort meer duidelijkheid te geven over de acties die gevoerd gaan worden. Dat er harde stakingen komen lijkt wel duidelijk. "Ik heb dit niet gewild", aldus minister Ter Horst. Eerder kregen de bonden harde kritiek te verduren toen ze ook al staakten tijdens topwedstrijden. Hierdoor moesten belangrijke wedstrijden afgelast worden.

Ter Horst heeft de politie voor 2008 en 2009 een 'substantieel bedrag extra' voorgeschreven. In 2010 zouden agenten een loonsverhoging van 3,25 procent krijgen. Ook zou er extra geïnvesteerd worden voor een nieuwe functiewaardering. Toch zijn de bonden niet tevreden met het voorstel. Ook de Tweede Kamer vindt dat de minister meer geld vrij moet maken voor het loon van de politie.

Update 10.39 uur
Het duel tussen AZ en Feyenoord zal definitief niet doorgaan. Piet Bruinooge, de burgemeester van Alkmaar, heeft het duel afgelast nadat er nieuwe stakingen werden aangekondigd. Vermoedelijk zullen er ook acties plaatsvinden rond de wedstrijden PSV - Ajax, Sparta - Roda JC en VVV-Venlo - FC Twente. Sparta - Roda JC zal gewoon doorgaan maar over de andere wedstrijden is er nog geen duidelijkheid.