Klassieke jodenhaat laait op in MO

Icoon MediaWaar we ons in Europa druk maken over de mogelijke gevolgen van de anti-Koranfilm van Geert Wilders of de Deense Mohammed-cartoons, omdat die beledigend zouden kunnen zijn voor moslims, daar pakken de Arabische kranten groot uit met antisemitische propaganda. En bijna niemand die er zich druk over lijkt te maken, zo schrijft het Nederlands Dagblad vandaag. Reden zijn de opgelaaide spanningen tussen IsraŽl en de Palestijnen.

Een golf van aanstootgevende cartoons over joden verschijnen er in de Arabische pers. Het gaat niet om gewone, en in veel gevallen heel begrijpelijke, kritiek op het optreden van IsraŽl, maar om de sinds mensenheugenis bestaande jodenhaat in de Arabische landen.

De Amerikaanse Anti-Defamation League (ADL), een organisatie die zich wereldwijd teweer stelt tegen antisemitisme en racisme, heeft een selectie uit de recent verschenen cartoons op haar website gezet. De tekenaars putten hun inspiratie uit 'klassieke, stereotype afbeeldingen van Joden die de nazi's gebruikten om op te ruien tot antisemitisme', aldus ADL.

Het maakt niet uit of Arabische en islamitische landen banden onderhouden met IsraŽl en als gematigd te boek staan, antisemitische cartoons zijn overal te vinden. In JordaniŽ, Egypte en de Golfstaten niet minder dan in SyriŽ of Iran.

''De jongste vijandelijkheden worden gebruikt als een excuus om de Holocaust als onbeduidend voor te stellen, en IsraŽlische soldaten en Joden als koelbloedige Nazi-moordenaars. Als het gaat om de zes miljoen, zijn er geen grenzen en tonen Arabische tekenaars geen geweten. Ze gebruiken cynisch genoeg de Holocaust als wapen tegen degenen die het meest onder het Hitlerregime hebben geleden'', Zo stelt het ADL.

In grote delen van de Arabische wereld wordt nog altijd geloof gehecht aan het antisemitische schotschrift 'De protocollen van de Wijzen van Zion', dat wil aantonen dat de Joden streven naar wereldheerschappij. Een vervalsing uit de tijd van de Russische tsaren.Hier meer recente cartoons uit de Arabische pers

-