Verbod op growshops op komst

Icoon PolitiekMinister Ernst Hirsch Ballin van Justitie zal vandaag met een wetsvoorstel komen om zogenoemd growshops te verbieden. Eind vorig jaar werd een voorstel van het CDA om growshops te verbieden, gesteund door een meerderheid van de Tweede Kamer (VVD, de PVV, de ChristenUnie en de SGP.) Het wetsvoorstel van de CDA-bewindsman is dan ook zeer kansrijk.

Growshops zijn winkels die zich richten op de wietkweek. Maar zolang ze geen wietstekjes verkopen, hebben ze feitelijk geen strafbare zaken in huis. Hun assortiment bestaat uit kweeklampen, ventilatoren, afzuigers, filters, pompen en voeding. Dat zijn op zich geen verboden zaken, want die kun je ook gebruiken om bijvoorbeeld tomaten of bloemen mee te laten groeien. Dat is ook de reden dat een paar jaar terug de toenmalige ministers van Justitie en Binnenlandse Zaken, Piet Hein Donner en Johan Remkes, alleen de invoering van een vergunningenstelsel als mogelijkheid zagen.

Volgens parlementair verslaggever Rutger van Santen zal ook de handel die aan de growshops levert, worden aangepakt. Dat zei hij vanmiddag op Radio 2. Ook zal het CDA volgens hem opnieuw proberen om ook coffeeshops dicht te krijgen. Een wens die de christen-democraten al lang koesteren.

De Tweede Kamer debatteert vandaag over het drugsbeleid en zal ook aandringen op een onderzoek naar de gevolgen ervan. Vooral D66 wil zo'n onderzoek, maar de vraag is of het conservatieve deel van de Kamer hem daarin wil steunen. Want voor je het weet blijkt uit zo'n onderzoek bijvoorbeeld dat paddo's niet verboden moeten worden, terwijl CDA-minister Ab Klink van Volksgezondheid juist van plan is om hallucinerende paddestoelen op de harddrugslijst te zetten.



Een van de vele growshops die Nederland telt.