'Terreurdreiging is substantieel'

Icoon Terrorisme Het dreigingsalarm voor terroristische aanslagen is verhoogd naar 'substantieel'. Dit is de op ťťn na hoogste staat van paraatheid. De Nationaal CoŲrdinator Terrorismebestrijding, Tjibbe Joustra, zal dit later vandaag bekend maken.

De aanleiding voor het verhogen van het alarm heeft volgens ingewijden niet ťťn oorzaak. De aangekondigde film van Geert Wilders wordt genoemd, maar ook het verlengen van de missie in Uruzgan speelt mee in het besluit.

De kans op aanslagen in Nederland is "reŽel", nu het alarm is verhoogd naar 'substantieel', aldus Joustra. Verder zegt hij dat Nederland "geregeld wordt genoemd in verklaringen van serieus te nemen terroristische netwerken." De hogere terreurdreiging betekent niet dat er zonder meer extra maatregelen worden getroffen. Het kabinet moet hier een apart besluit voor nemen.

Minister president Balkenende zei vorige week al dat het gevaar van gewelddadige aanslagen op Nederlanders in het buitenland aanwezig is. Ook kan Nederland te maken krijgen met economische sancties. Ambassades en inlichtingendiensten hebben al gewaarschuwd voor mogelijke gewelddadigheden in met name Islamitische landen.

Met dank aan RandyJC voor de submit.