Pakistan wil actie tegen 'haatzaaiende' Fitna

Icoon BuitenlandsPakistan wil dat Europese landen actie ondernemen tegen godslasterlijke uitingen die haat en xenofobie zaaien, zoals de Deense cartoons en de aangekondigde anti-Koranfilm van PVV-leider Geert Wilders. Pakistan heeft dat bij de Europese Unie, het Vaticaan en in Den Haag aangekaart.

De Nederlandse ambassadeur is daarvoor eerder op het matje geroepen. Dat heeft de woordvoerder van het Pakistaanse ministerie van Buitenlandse Zaken woensdag gezegd.

De ambassadeur heeft in januari het Nederlandse standpunt toegelicht. "We begrijpen dat de meerderheid van de Nederlandse bevolking de ideeën van Wilders niet deelt" zei de Pakistaanse woordvoerder woensdag. Pakistan erkent dat de Nederlandse regering zich van Wilders distantiëert en dat de regering begrip heeft voor de gevoeligheden van moslims.

Minister Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken) heeft op verzoek van de ambassadeurs van landen die zijn aangesloten bij de Organisation of Islamic Countries (IOC) het standpunt van de Nederlandse regering uiteengezet over de film.  Hij heeft de ambassadeurs opgeroepen er zorg voor te dragen dat Nederlandse burgers en instellingen in het buitenland worden beschermd.

De minister benadrukte dat de regering werkt aan een open dialoog en vreedzaam samenleven van alle bevolkingsgroepen in Nederland, en daarover fundamenteel van mening verschilt met de heer Wilders.