SGP tegen Plasterk in homobootje

Minister Ronald Plasterk van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) heeft vandaag gezegd dat hij in augustus met een eigen boot - de 'OCGay-boot' - zal meevaren tijdens de Gay Pride in Amsterdam. SGP-fractieleider Bas van der Vlies heeft meteen erg afwijzend gereageerd op dit plan en noemde het ''van de ratten besnuffeld''.

Van der Vlies zal vanavond vragen stellen aan de PvdA-bewindsman tijdens een debat in de Tweede Kamer over het homo-emancipatiebeleid. De SGP-parlementariër zegt: ''Natuurlijk is het goed dat het kabinet maatregelen neemt tegen geweld, discriminatie en intimidatie van homo's of wie dan ook. Maar daarvoor hoeft het ministerie toch warempel geen officiële boot te laten meevaren tijdens de Gay Pride.'' Hij wijst er op dat de Gay Pride ''wijd en zijd bekend staat vanwege een buitenissigheid en extravagantie waar veel homoseksuelen zich absoluut niet bij thuis voelen en zich zelfs voor schamen.''

Overeenkomst
Plasterk ondertekende vandaag een overeenkomst met de wethouders van de vier grote steden over de acceptatie van homoseksuelen. Daarbij was ook prinses Máxima aanwezig. Dat wekte eerder al de ergernis van de SGP, die vond dat de bijeenkomst ''geen extra cachet'' behoorde te krijgen door de aanwezigheid van een lid van het Koninklijk Huis. Volgens Van der Vlies is Plasterks 'achterliggende doelstelling' namelijk dat homoseksualiteit overal in de samenleving aanvaardbaar wordt gemaakt. ''Dat strookt niet met hetgeen de Bijbel over homoseksualiteit zegt''.

De overeenkomst die Plasterk met de wethouders ondertekende, behelst onder meer een plan om geweld tegen homo's tegen te gaan. Zo kondigt de Amsterdamse wethouder Tjeerd Herrema aan dat de hoofdstad een onderzoek gaat uitvoeren naar de achtergrond van jongeren die homo's in elkaar slaan. Op die manier wil hij dit geweld beter gaan voorkomen. Rotterdam gaat onder meer de strijd aan met eerwraak tegen homoseksuelen. Verder doen de vier steden veel aan voorlichting, bijvoorbeeld op scholen.

Volgens minister Plasterk is ongeveer één op de vijftien mensen homoseksueel. Hoewel 85% van de Nederlanders zegt homo's en lesbiennes te dulden, is die acceptatie volgens hem ''flinterdun''.In augustus in de 'OCGay-boot'