Antwerpse politie bedreigd in rapnummer

Icoon BelgieIn Nederland kennen we het al een tijdje, het fenomeen van een rapnummer op internet waarin een politicus met de dood wordt bedreigd, en nu hebben de Belgen er ook kennis mee gemaakt. In een op YouTube te aanschouwen clip in het provocerende rapliedje 'Bagdad 2060'.

De song is gemaakt door Marokkaanse jongeren uit de Antwerpse wijken de Seefhoek en Borgerhout, en formuleert doodsbedreigingen aan het adres van LDD-politica Mimount Bousakla en de politie. Het circuleert al een jaar op internet, maar is nu pas bij het grote publiek bekend geworden.

''We hebben schijt aan de justitie en aan de politie. De feiten die we plegen, niemand houdt ons tegen. Mimount Bousakla, ik zeg het nog een keer, kom naar Borgerhout en ik schiet je dood neer'', zo luiden een paar zinnen in het deels in Nederlands en deels in Frans gerapte nummer. Voorts rijmelarijen de zangers over wijven als hoeren of Vlaams Blokkers die ze gaan ophangen. De clip zelf is een diashow met confronterende foto's uit de Seefhoek, vooral portretten van allochtone jongeren.

De politie van Antwerpen reageert laconiek op het nummer. ''Je moet al goed je best doen om de tekst te verstaan en er is niets strafbaar aan'', aldus een woordvoerder. Verder wil men geen reactie geven.

Bousakla, politica voor de Lijst Dedecker, is niet verrast over de teksten in het nummer. ''Ik weet dat ik in een aantal wijken mijn gezicht niet meer mag laten zien. Daar heeft de politie al voor gewaarschuwd.'' Ze ligt slecht bij een deel van de allochtone gemeenschap vanwege haar kritisch opstelling tegenover hen. Voordat ze politiek actief was, schreef de geboren Belgische (van Marokkaanse komaf) het boek 'Couscous met frieten' waarin die kritiek verwoord stond. Ze wordt al langere tijd bedreigd.