Winst McCain, Clinton en Obama nek-aan-nek

Icoon AmerikaJohn McCain heeft de Republikaanse nominatie voor het presidentschap van de Verenigde Staten op zak. Gisteren won hij de voorverkiezingen voor de Republikeinse Partij in de staten Ohio, Texas, Vermont en Rhode Island. Dat meldde CNN op basis van exitpolls.

Bij de democraten is het een nek-aan-nekrace tussen Hillary Clinton en Barack Obama, aldus de nieuwszender. Vooral de uitslagen van Ohio en Texas zijn belangrijk om de nominatie bij de Democraten te behalen. Analisten zeggen dat de kansen van Clinton zijn verkeken als ze beide staten verliest. Momenteel staat Obama op 54 procent winst in Texas, terwijl Clinton op 58 procent winst in Ohio staat. Deze uitslag moet nog niet te serieus genomen worden, aangezien pas een paar procent van de stemmen geteld is. Bovendien zijn de getelde stemmen vrijwel alleen van landelijke gebieden. In de kleinere staat Vermont heeft Obama opnieuw gewonnen. In Rhode Island, ook een kleine staat, heeft Clinton met 53 procent gewonnen, waarmee ze de 'winning streak' van Obama gebroken heeft.

Huckabee

De kandidaat Mike Huckabee is officieel uit de race voor de nominatie gestapt. Dit heeft hij bevestigd in een speech. In de praktijk maakt dit weinig uit, aangezien Huckabee sinds de exit-polls al geen kans meer maakte om de nominatie te winnen. In zijn speech heeft hij benadrukt dat hij "zijn partij en zijn land" wil verenigen. Ook feliciteerde hij McCain met de winst.

McCain kan lachen